FOLK-POP

Music

Els origens de Ballugall

Ballugall neix a principis del 2011 a Pollença, fruit de les ganes de un grup de Joves apassionats de la música de sonar junts les músiques tradicionals de les nostres illes.El grup es crea amb l'objectiu principal de reviure el projecte Racó de Tramuntana (Associació Pollencina de Ball) que es presentarà poc temps despres de l'estrena de Ballugall. Molt poc temps després decidim començar a composar les nostres pròpies cançons, essent la Joata de Tardor, la primera composició pròpia del grup. Hem anat ampliant el nostre repertori propi, sempre tenint en compte, el més be que hem pogut, la ballabilitat de les peces i la seva estructura perque els balladors les puguin gaudir al maxim a les nostres places.El nom de Ballugall sorgeix de la casualitat. Varem proposar alguns noms i cap acabava de fer, però l'atzar va voler que jugant amb algun d'aquests noms sorgís el mot ballugall, que te l’essència de la idea original però amb un aspecte fresc, innovador i dinamic.

A Ballugall ens plantejam no només fer temes de ball de pagès. La intenció és tenir un repertori de músiques tradicionals del món de la nostra cultura popular i/o tradicional i així contribuir a la seva difusió i perdurabilitat com també amb la innovació.

La presentació del grup es va fer per les festes de la Patrona de Pollença, dia 28 de juliol a la Plaça Major. L’actuació va constar de dues parts: mostra amb els balladors de l’Escola de ball de pagès de Pollença i després una ballada popular.

Ballugall VS Racó de Tramuntana

Racó de Tramuntana és una formació de música i ball tradicional constituida a Pollença fa més de 20 anys que feia una seria d'anys que havia deixat d'actuar. A principi de 2011 es comencen a fer passes per reviure l'associació i a finals del mateix any es torna a presentar en societat l'agrupació.Esta formada per músics i balladors que ja en formaren part en el passat, però sobretot, de una gran afluencia de gent nova i jove.Els balladors provenen principalment de l'Escola de Ball de Pages de Pollença. La música corre a càrreg de Ballugall, qui formem part de l'associació i de la seva junta directiva.Aquesta simbiosi permet que Racó de Tramuntana és pugui nutrir le les músiques de creació pròpia de Ballugall i que només interpretam nosaltres, i així crear un repertori completament diferent on a més de compondre els seus propis balls, els fan amb músiques que nomes ballen ells a les mostres. 

Magdalena Crespí
VEU

​Andreu

Zoilo
BAIX

Damià

Sales
VIOLÍ

Joan

Cladera
LLAÚT

Joan

Cladera
GUITERRES

Joan Llorenç

Bota
FLAUTES

Joan Toni

Amengual
GUITERRES

Rafel

Alemany
PERCUSSIÓ